Titlurile de despagubire primite vor putea fi preschimbate in actiuni.
Mostenitorii familiilor Malaxa si Auschnit au primit despagubiri pentru proprietatile confiscate de comunisti in valoare de 1,1 miliarde de lei noi (311 milioane euro). Banii reprezinta valoarea actualizata a uzinelor Faur, Republica si a Combinatului Siderurgic Resita.
Mostenitorii lui Nicolae Malaxa au primit de la stat titluri de despagubire in valoare de un miliard de lei noi. Mostenitorii lui Max Auschnit au primit 37,3 milioane de lei noi.
Deocamdata, banii sunt doar pe hartie intrucat, abia dupa ce vor fi transformati in actiuni la Fondul Proprietatea, iar Fondul va fi listat la bursa, titlurile de despagubire vor putea fi valorificate.
Alexandru Paunescu a declarat, in urma cu cateva saptamani, ca pentru a putea lista Fondul Proprietatea la bursa cel putin 10a din actiuni trebuie atribuite.
Avand in vedere ca Fondul are un capital social de 3,9 miliarde de euro, acordarea titlurilor de despagubire va ajuta foarte mult la atingerea acelui prag. Pana in prezent s-au mai emis 2.800 de decizii de despagubire de catre Agentia Nationala pentru Restiturirea Proprietatilor (ANRP).
Investitie
Averea familiei Auschnit
Max Auschnit a fost, alaturi de Nicolae Malaxa si de Dumitru Mociornita, unul dintre cei mai importanti industriasi ai Romaniei interbelice. La acea vreme, Auschnit era administratorul Uzinelor de Fier si al Domeniilor Resitei, cea mai mare societate pe actiuni care exista pe atunci in Romania. Avea un capital de un miliard de lei si cei mai multi angajati din tara - 16.000.
Auschnit era, conform presei vremii, sfatuitorul pe probleme financiare al Elenei Lupescu, iubita lui Carol al II-lea. Mostenitorii sai, Steven Auschnit (fiu) si Nuria Auschnit (sotia fiului Robert Auschnit, decedat) au primit cele 37 de milioane de lei pentru cota parte