Prefectul de Cluj, Alin Tise, pune legea inaintea aliantei politice. Neintelegerile cu consilierii liberali din Consiliul Local din resedinta judetului privind constructiile ilegale, care au ajuns in instanta, vor fi rezolvate prin modificarea Legii 50 din 1991.
Dupa ce a castigat in instanta procesul privind anularea deciziei CL Cluj-Napoca privind demolarea constructiilor ilegale, prefectul a anuntat, ieri, ca institutia pe care o conduce va inainta Ministerului Administratiei si Internelor un proiect legislativ de modificare a normei care avea unele scapari in acest sens.
Liber la demolari
"O cladire construita ilegal nu o poti darama pe baza unei hotarari ilegale de demolare", a spus Tise.
El a justificat ca oricand cel aflat intr-o astfel de situatie, respectiv cu o constructie ridicata fara toate avizele, putea sa obtina castig in instanta daca Primaria vroia sa inceapa daramarea, pentru simplul fapt ca actuala Lege 50 ii permite intrarea in legalitate si la terminarea constructiei, dupa plata unei amenzi si un termen de 60 de zile de completare a documentatiei necesare.
Prin initiativa prefectului se propune, insa, ca primarii sa poata proceda direct la demolarea cladirilor ilegal construite, fara a mai apela la instanta. Alin Tise a adaugat ca a trimis o nota edililor prin care le cere sa ia la puricat imobilele ridicate ilegal pe raza primariilor si sa trimita o situatie la Prefectura.
De asemenea, in propunerea legislativa, Tise solicita ca racordarea la utilitati (gaz, apa, electricitate) sa se faca numai daca exista si autorizatia de constructie, act care nu era obligatoriu pana acum.
Mai mult, modul cum au racordat blocurile sau cladirile construite ilegal la apa, gaz si curent electric regiile respective este o problema pe care prefectul o va trimite nu numai conducerilor acestor firme furnizoar