foto: Dani Rockhoff
La forumul organizat la Berlin in 22 septembrie 2006 de Transparency International, s-a pus degetul din nou, apasat, pe coruptie. Prin aceasta, renumita institutie cu statut de ONG global, se raliaza Bancii Mondiale, care propune o noua strategie, la nivel guvernamental, pentru lupta impotriva coruptiei: Governmental Anti-Corruption Strategy - GAC.
Transparency International (TI) este o organizatie globala, non-guvernamentala cu sediu la Berlin, care se angajeaza activ in lupta civica si la nivel economic, impotriva coruptiei si criminalitatii organizate. TI a fost fondata in 1993 de catre un fost director al Bancii Mondiale, Peter Eigen si alti parteneri simpatizanti ai ideii, din lumea intreaga.
In scurt timp, TI s-a dezvoltat ca una dintre cele mai influente miscari obstesti si nepartinice din lume, fiind comparata, la nivel de importanta a sferei de influenta asupra politicului, cu Attac si Amnesty International.
Strategia Bancii Mondiale a fost lansata pe 17 august, iar in 15 septembrie s-a publicat raportul de evaluare a calitatii guvernarii tarilor lumii.
Transparency International sustine initiativa Bancii Mondiale, una din temele principale de dezbatere fiind: „Care este rolul statului si al opiniei publice internationale, implicit din Romania, in combaterea coruptiei si criminalitatii organizate?”
Prezentarea programului de atac global in problema coruptiei, precum si indicatorii de masurare a eficientei guvernarii tarilor globului, au fost detaliati de conferentul Daniel Kaufmann, director de programe globale al Bancii Mondiale (World Bank /WB) din Washington D.C.
foto: Dani Rockhoff
Ca purtator de cuvant al intereselor Bancii Mondiale, Kaufmann s-a referit si la posibilitatea extinderii suportului si competentelor WB in afara executivului sau, permitandu-se tot