Fiul cel mare al cuplului dictator a invins in lupta cu procurorii si primeste inapoi si bunurile fratelui sau, confiscate la Revolutie.
24 decembrie 1989. Valentin Ceausescu este arestat si acuzat de complicitate la subminarea economiei nationale. 3 octombrie 2006. Tribunalul Bucuresti admite toate plangerile depuse de acesta si recunoaste, implicit, caracterul abuziv al tuturor anchetelor care l-au avut pe acesta in prim-plan de-a lungul a 16 ani.
In plus, instanta „dispune restituirea catre petent a tuturor bunurilor ridicate la Revolutie, bunuri apartinandu-i acestuia si lui Ceausescu Nicu”. Decizia de marti a Tribunalului Bucuresti poate fi insa atacata cu recurs de catre procurorii de la Parchetul General.
Nevinovat pentru faptele parintilor
Pe latura penala, cea mai importanta consecinta a deciziei de marti este, fara indoiala, recunoasterea juridica a nevinovatiei lui Valentin Ceausescu fata de faptele imputate parintilor sai. Astfel, daca in 1996, procurorii instantei supreme decideau netrimiterea in judecata a lui Valentin Ceausescu, in 2001, un alt procuror, din cadrul aceleiasi instante, redeschidea cazul, acuzandu-l din nou pe fiul fostilor dictatori de complicitate la faptele pentru care acestia au fost executati in decembrie 1989.
„Nelegala si netemeinica”. Asa au caracterizat aceasta ultima ordonanta magistratii Tribunalului Bucuresti. In plus, prin decizia acestora, se admite practic plangerea depusa de Valentin, potrivit careia, din moment ce infractiunea de subminare a economiei de stat fusese amnistiata pe 9 ianuarie 1990 (inainte de inceperea anchetarii sale), acesta ar fi fost judecat pentru niste fapte care nu existau.
„O reparatie morala”
Pe latura civila, magistratii au hotarat restituirea tuturor bunurilor apartinandu-le lui Valentin si Nicu Ceausescu, bunuri trecute in patrimoniul statului dupa ce Partidul