Foto: www.tevisoil.com
In ultima vreme, biocarburantii au devenit un cuvant la moda. Obtinuti pe cale naturala din produse agricole, nepoluanti, acestia sunt vazuti ca o alternativa viabila la combustibilii traditionali.
De aceea, Uniunea Europeana si-a propus o strategie de crestere a productiei si consumului de energie regenerabila, mai exact ca fiecare stat UE sa produca, pina la sfirsitul anului trecut, minim 2% biocarburanti din totalul carburantilor de pe pietele interne. Numai ca tinta a fost ratata.
Lucru care este valabil si in cazul Romaniei, unde productia este aproape inexistenta, actorii de pe piata cer facilitati iar productia agricola nu poate momentan ajuta la atingerea tintelor asumate de guvern.
O directiva care se limiteaza pentru inceput doar la propuneri
[c:1:d]Pe scurt, exista o directiva EC/2003/30 emisa la data de 8 mai 2003, care prevede ca minimul proportiei de biocarburanti (bioetanol si biodiesel) ce trebuie introdusi pe piata de fiecare stat membru UE (in procente din totalul carburantilor petrolieri existenti pe piata la data respectiva) sa fie 2% pana la 31 decembrie 2005 si 5,75% pana la sfarsitul anului 2010.
Romania a adoptat aceasta directiva europeana prin Hotararea de Guvern 1844/ 2005, asumandu-si astfel obiectivul ca la 1 ianuarie 2007 sa inregistreze o cota de consum de biocarburanti de 2% din totalul combustibililor consumati la nivel national, cota urmand sa creasca gradual pana la 5,75% pentru anul 2010.
Din fericire pentru noi, directiva nu are caracter obligatoriu si implicit nu contine masuri coercitive.
“Prin negocierile cu Uniunea Europeana nu ne-am asumat nici o obligatie in aceasta directie. Directiva exista, se aplica statelor membre dar nu este obligatorie, are doar tinte indicative, de referinta.
Se va face un raport la fin