O treime dintre firme au recunoscut ca au dat mita vamesilor, in medie de 139 de ori pe an. Spaga medie este de 83 de euro, ceea ce face ca un vames sa castige ilegal , in medie, 11.500 de euro pe an.
Calculele rezulta dintr-o ancheta realizata de CURS la comanda Centrului de Analiza si Dezvoltare Regionala, care a realizat interviuri sociologice atat printre vamesi, cat si printre agentii economici. Dintre cele 121 de firme intervievate in cadrul cercetarii o treime au spus ca au dat mita vamesilor, dar numai 10% au afirmat ca recurg la aceasta practica in mod frecvent. In 2005, agentii economici au dat mita, in medie, de 139 de ori, iar suma medie a fost de 83 de euro.
CIFRE. Plecand de la aceste date, Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR) a calculat ca anual valoarea mitei date in vami ajunge la peste opt milioane de euro, iar consumatorii platesc preturi cu 0,4% mai mari, pentru ca importatorii isi recupereaza banii cheltuiti pentru mita. "La un milion de operatii vamale rezulta o suta de mii de spagi, ori 83 de euro spaga rezulta 8 milioane de euro valoarea spagii in vama", spune Mihai Ionescu, secretar general ANEIR.
Insa aceste cifre pot fi mult mai mari daca avem in vedere ca unii agenti economici ar fi putut evita sa declare ca dau spaga.
CASTIG. La randul lor, 77% dintre vamesi considera ca au dificultati in implementarea uniforma a reglementarilor, deoarece acestea sunt impovarate de instructiuni aditionale si sunt imprecise. Totodata, 66 de procente sustin ca ofiterii vamali au o autoritate destul de extinsa in interpretarea procedurilor vamale. Mai mult, ei considera ca au salarii prea mici pentu munca pe care o depun.
SOLUTIE. Presedintele Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Diaconu, a spus ca salariile vamesilor trebuie sa creasca imediat dupa aderare in unele cazuri, cum ar fi cele ale angajatil