Vointa presedintelui a fost respectata de votul parlamentarilor la numirea sefilor SRI si SIE. Respectivele numiri reprezinta o puternica lovitura de imagine pentru Traian Basescu, dar si o lovitura naucitoare administrata PNL.
Optand pentru desemnarea unui reprezentant al Opozitiei la sefia SRI, Basescu doreste sa apara in ochii electoratului autohton si ai observatorilor externi ca un presedinte situat deasupra jocurilor politice meschine. El nu ezita sa apeleze la specialistii Opozitiei atunci cand e vorba de interesul national.
Asta ca imagine, pentru ca e putin probabil sa nu mai fi existat altundeva un candidat potrivit pentru sefia SRI decat la PSD. Adica la partidul responsabil de consolidarea "sistemului ticalosit" impotriva caruia s-a jurat sa lupte Basescu.
Serviciul cu pricina, de-a lungul anilor, a fost implicat intr-o multime de scandaluri, incepand de la urmarirea liderilor partidelor istorice, ascultari ilegale de telefoane pana la operatiuni de crima organizata, precum contrabanda, sau afaceri dintre cele mai sordide coordonate de diversi sefi locali ori de la centru. In ultima vreme a inceput o oarecare curatenie in SRI.
Ramane de vazut cum va continua ea. Hotiile, incalcarea drepturilor fundamentale ale cetateanului, ticalosiile de tot felul au fost urmarile mentalitatii fostilor securisti reciclati in sereisti. Ni s-a tot spus ca SRI s-a innoit, ca vechii securisti reprezentau doar 15-20 la suta din personal. Posibil, dar mai toti erau sefi, asa ca innoirea a avut efect doar pe hartie.
Pe de alta parte, SRI a avut si are arhiva fostei Securitati. Ani de zile, CNSAS a primit dosare cu taraita, deoarece comanda politica era pastrarea acestora pentru santaj. Acum, in sfarsit, presedintele Basescu a promis ca va merge pana la capat cu deschiderea arhivelor si este posibil sa se tina de cuvant