Cu toate ca ANRE a stabilit preturi locale de referinta pe gigacalorie, autoritatile locale au dreptul sa majoreze pretul energiei termice oricat de mult daca au in plan investitii
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat marti preturile locale de referinta la energia termica valabile in 22 de localitati, tarifele propuse variind intre 107,5 lei pe gigacalorie si 213,62 lei pe gigacalorie, sume care includ TVA. Pentru restul localitatilor, preturile de referinta vor fi aprobate in perioada imediat urmatoare, cel mai probabil pana la sfarsitul acestei saptamani.
Potrivit informatiilor afisate marti pe site-ul ANRE, cele mai ridicate niveluri ale preturilor ar urma sa fie inregistrate in orasele Suceava (213,6 lei/gigacalorie), Zalau (203,4 lei/gigacalorie), Botosani (187,86 lei/gigacalorie), Buzau (185,24 lei/gigacalorie), Giurgiu (178,01 lei/gigacalorie) si Brasov (174,42 lei/gigacalorie).
La polul opus se afla orasele Bucuresti, Ploiesti si Drobeta Turnu Severin, unde gigacaloria ar ramane neschimbata fata de pretul national de referinta, la 107,5 lei. Sumele propuse de ANRE pentru cele 22 de localitati vor fi analizate de catre administratiile locale, care vor decide, pana la 15 octombrie, preturile finale, avand posibilitatea sa stabileasca un nivel mai mic, egal sau mai mare decat cel avansat de ANRE. Guvernul a aprobat, in luna august, inlocuirea pretului national de referinta pentru energia termica, de 107,5 lei pe gigacalorie, cu preturi locale de referinta, decizie ce vizeaza acoperirea costurilor reale de productie a energiei. Potrivit programului, statul va suporta, pentru o perioada de 3-4 ani, maximum 45% din costurile de achizitie a combustibilului pentru centralele termice, iar autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minimum 10% din pretul gigacaloriei.
Maxim de 258,8