Mai mult, potrivit vice-presedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM), Danut Muresan, unele dintre companiile de constructii din Cluj au ajuns sa tripleze salariile in doi ani, pe fondul deficitului de forta calificata de munca.
Costurile salariale ne obliga sa gasim solutii ca sa ramanem competitivi chiar si pe piata din Romania, a declarat, ieri, la Cluj, Danut Muresan.
Cat priveste majorarile substantiale de salarii, care au ajuns in prezent pana la 450 de euro, cresterea remuneratiei a fost fortata de migrarea masiva a fortei de munca in tarile din spatiul Schengen. Am fost nevoiti sa majoram salariile ca sa ne putem fixa personalul, a recunoscut Muresan.
Cresteri moderate
Pe de alta parte, societatile comerciale de constructii din Cluj sustin ca procentul avansat de Muresan este departe de realitate.
Cel putin directorul Transilvania Constructii, Nicolae Birlea, sustine ca, deocamdata, piata din Cluj nu permite cresteri atat de radicale, iar documentele Antreprizei de Constructii si Instalatii Cluj arata ca, de asemenea, cresterile salariale au fost mult sub procentul avansat de Muresan.
Toate cresterile salariale ajung in devizul general. Degeaba maresc salariile, daca piata nu accepta costuri atat de ridicate, a declarat Birlea. Salariile la Transilvania Constructii sunt reduse prin comparatie, salariul brut al unui muncitor calificat ajungand, astfel, pana la o mie de lei.
Totusi, chiar si conducerea Transilvania Constructii a fost fortata de penuria de angajati calificati sa majoreze salariile. Am marit salariile cu 15 la suta anul trecut si cu inca 15 la suta anul acesta, a precizat Birlea.
Acelasi procent se regaseste si in cresterile salariale de la Napoca Constructii. In 2003, castigul mediu brut al unui angajat era de 7,5 milioane