Cu toate ca transferul joburilor americane in alte tari a iscat discutii politice aprinse, numarul angajatilor americani din companiile straine este in scadere, relateaza International Herald Tribune.
Numarul total al angajatilor americani in companii straine a scazut cu 9,6%, la 5,12 milioane fata de nivelul din 2000. Aceasta schimbare creeaza ingrijorari cu privire la capacitatea Statelor Unite de a genera locuri de munca.
Intr-un nou raport care vizeaza 50 de state americane se precizeaza ca numarul angajatilor din companiile straine a scazut cu 2,4% in 2004, ajungand la 5,12 milioane. Aceasta a fost cea de-a patra scadere consecutiva din ultima perioada.
California a pierdut 11.000 de locuri de munca, in timp ce Dakota de Sud a inregistrat cea mai mare scadere, de 15,4%.
Raportul a fost pregatit de catre Organizatia pentru Investitii Internationale, un grup din Washington care face lobby pentru filiale americane din strainatate. Scaderea ratei de angajare, care a inceput in 2000, a fost atribuita unui numar de cauze, printre care si o perioada indelungata de crestere slaba a numarului de locuri de munca, dupa criza din 2001, precum si cresterea productivitatii in fabrici, ceea ce presupune un randament mai mare cu ajutorul unui numar mai mic de angajati.
Insa Todd Malan, presedintele grupului de lobby, considera ca declinul puncteaza si nevoia Statelor Unite de a crea un spatiu atractiv unde companiile straine sa opereze.
"Spre exemplu, uitati-va la dezastrul din cazul Dubai Ports", a spus Malan. "Exista o perceptie, corecta sau nu, care prezinta Statele Unite ca pe un mediu ostil investitiilor straine intr-o perioada in care exista si alte optiuni."
Critici alimentate de probleme privind securitatea au fortat compania operatoare de porturi din Dubai sa isi schimbe planurile pentru acest an si sa preia operatiunile di