Piata imobiliara din Romania este slab dezvoltata din punct de vedere arhitectural, potrivit arhitectului Augustin Ioan, membru al Consiliului Director al Ordinului Arhitectilor din Romania.
"Arhitectura promovata de proiectele de dezvoltare imobiliara edificate pana acum in Romania este, cu cateva minore exceptii, catastrofal de slaba din punct de vedere urbanistic si estetic. Este retardata ca timp istoric, foloseste principii, metode de constructii si materiale care sunt, uneori, vechi de un secol sau dateaza de la colapsul occidental al arhitecturii moderniste", a declarat Augustin Ioan in cadrul Congresului International Imobiliar de la Bucuresti.
Una dintre cauzele lipsei de stil arhitectural al proiectelor imobiliare este absenta unei promovari institutionalizate a arhitecturii de buna calitate in Romania. Spre exemplu, in Olanda si mai ales in Franta, accesul tinerilor arhitecti locali la proiecte este asigurat de stat, prin obligativitatea sistemului concursurilor, iar rolul statului de promotor al arhitecturii este legiferat, potrivit lui Ioan. "Romania are o piata imobiliara slaba, nedezvoltata, netehnologizata, nefinantata si, prin urmare, ea inghite necritic orice produs, oricat de slab si de pauper construit, producand o marja de profit uriasa. Lucrurile insa s-au mai schimbat si deja sunt pe piata developeri care vin cu idei occidentale ceva mai evoluate", explica Ioan.
De aceeasi parere este si arhitectul Dorin Stefan, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania. Majoritatea ansamblurilor rezidentiale sunt lipsite de personalitate, potrivit reprezentantilor Ordinului Arhitectilor din Romania.
Modelul american si cel turcesc este foarte des intalnit in cadrul dezvoltarilor rezidentiale din Capitala. Se foloseste sistemul copy-paste, cu case identice, fara o arhitectura deosebita, potrivit vicepresedintelui Ordinului