Investitiile directe cu impact semnificativ in economie s-au ridicat in primele 7 luni ale acestui an la 4 miliarde de RON, cu 48 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS). Cresterea considerabila a nivelului fondurilor externe care au intrat in Romania este de apreciat in conditiile in care Romania nu are un set de avantaje care sa atraga oamenii de afaceri straini. "ARIS functioneaza in sistemul unei institutii de consultanta guvernamentala, fara comision de la investitori, si trebuie sa lucram cu un buget relativ mic. De ani de zile, de cand functionam, am reusit sa ne facem un brand in lume si sa concuram cu agentii din tari concurente, pentru ca nu dau navala investitorii in Romania fara sa caute si alte locatii. Inainte sa demareze o investitie, un investitor mare face marketing in 3-4 tari. Deci, din start, pentru o investitie trebuie sa facem fata concurentei cu Bulgaria, Ungaria, Slovacia etc. si, odata ce aleg Romania, pentru noi este o mare realizare", au declarat oficiali din cadrul institutiei.
Estimarea agentiei pentru totalul investitiilor din 2006 este de 6,2 miliarde lei, in timp ce anul trecut totalul investitiilor straine s-a situat la 5,2 miliarde lei.
ARIS a fost creata in urma unui raport al Bancii Mondiale, in care Romania era foarte aspru criticata pentru ca existau numeroase institutii de mici dimensiuni la usile carora investitorii straini trebuiau sa bata atunci cand luau decizia de a-si stabili una dintre afaceri in Romania, iar BM a sugerat crearea unei agentii destinate sprijinului acestora.
Pe acest fond au intervenit si atacurile din ultima perioada la adresa agentiei, desi in continuare forul financiar international insista sa existe o transparenta cat mai mare pentru ca, in momentul in care un investitor decide sa contac