Podgoriile romanesti vor migra spre nord, spun specialistii.
Incalzirea globala ar putea duce la modificarea hartii regiunilor viticole, ceea ce ar afecta serios industria producatoare, avertizeaza specialistii in domeniu. Potrivit lui Bernard Seguin, cercetator la Institutul National de Agronomie din Franta, pe termen scurt, tendinta de incalzire a vremii este benefica, intrucat o crestere a temperaturii inseamna pentru producatori un vin mai dulce, mai alcoolizat si mai putin acid.
Specialistul a atras atentia ca o crestere a temperaturii este prielnica numai in masura in care nu depaseste doua grade Celsius, insa, atunci cand se trece peste aceasta limita, efectele asupra domeniul viticol nu mai pot fi anticipate. Expertii ONU au ajuns la concluzia ca, pana in anul 2100, temperatura medie globala va deveni mai mare cu 1,4-5,8 grade Celsius.
Potrivit Observatorului National al Efectelor Incalzirii Globale din Franta, incalzirea globala va impinge spre nord zonele propice cultivarii vitei-de-vie. Spre exemplu, o crestere cu un grad a temperaturii globale medii, prevazuta a se produce pana in 2035, va duce la o „migrare” cu 180 de kilometri spre nord a culturilor viticole.
„Practic, vom putea cultiva in nord soiuri pe care astazi le gasim in sudul Frantei”, explica Seguin. Aceasta migratie a culturilor ar putea antrena o delocalizare a denumirilor de origine controlata, in ciuda faptului ca acestea sunt legate de solul si climatul local.
In conditiile in care temperatura creste, se pune intrebarea daca un anume producator din sudul Frantei, de exemplu, va putea scoate pe piata acelasi produs. „Cu o incalzire de 1-2 grade Celsius, posibil, insa cu o crestere mai mare, e greu de spus”, conchide specialistul francez.
Evolutie
„Calitatea vinului va creste”
Clima mai calda este propice viticulturii, sustine profesorul universitar Va