Circulatia rutiera pe drumurile din Romania se va face la standarde europene. Conducatorul auto va fi obligat sa nu mai coboare din masina atunci cand este oprit de politisti in trafic, ba chiar mai mult, sa tina mainile pe volan. Inasprirea pedepselor si amenzilor, dar si suspendarea permisului atunci cand soferul este prins circuland fara centura sunt doar cateva dintre modificarile aprobate de Guvern pentru noul Cod Rutier.
Soferii nu-si vor putea ridica permisele de conducere inainte sa treaca un test de legislatie rutiera, iar examenul va putea fi dat in limba materna a cursantilor romani de alta nationalitate. Strainii vor putea da examenul auto in Romania in engleza sau franceza.
De asemenea, au fost modificate si regulile de obtinere a carnetului de conducere. Teoria rutiera nu va mai putea fi invatata acasa, ci doar la scoala. Cursurile de conducere vor putea fi urmate cu trei luni inainte de implinirea varstei de 18 ani, iar examenul auto va putea fi dat si in alte localitati decat cele de resedinta. De asemenea, examenul va putea fi dat in limba materna a cursantilor romani de alta nationalitate, iar strainii vor putea sustine testarea in engleza sau franceza. Cei care doresc sa obtina permisul de conducere vor putea da examenele in localitatea in care locuiesc, chiar daca au domiciliul in alta parte, iar etnicii maghiari vor putea sustine examenul teoretic in limba materna, incepand cu 1 decembrie 2006, a mai decis, miercuri, Guvernul. Noul Cod prevede pedepse aspre pentru administratorii drumurilor. In cazul accidentelor grave, provocate de gropile din carosabil, autoritatile vor putea raspunde si penal.
Normele metodologice stabilesc si reglementari cu privire la pregatirea candidatilor in vederea obtinerii permisului de conducere. Seful Directiei Regim Permise si Inmatriculari Vehicule a MAI, chestorul sef Mihai Stancu, a precizat ca