Romanii au facut saltul indatorarii pentru bunuri de consum, masini si case Credite de 9,6 mld. euro la economii de 9 mld. euro n Tendinta s-a accelerat din 2005 n Diferenta se acopera cu bani din import.
Expunerea populatiei fata de sistemul bancar a ajuns in premiera sa depaseasca sumele plasate in banci, dupa trei ani de crestere galopanta a creditului. Cu alte cuvinte, populatia a ajuns in postura de debitor net fata de banci, ceea ce ilustreaza pana la urma gradul de saracie si posibilitatile reduse de economisire mai ales in comparatie cu nevoile de imbunatatire a nivelului de trai.
Daca la jumatatea lunii iunie creditele contractate de clientii individuali erau inca mai mici decat sumele economisite la banci, la sfarsitul lunii august soldul lor ajunsese sa-l depaseasca cu mai mult de un miliard de lei pe cel al depozitelor.
Potrivit datelor facute publice de Banca Nationala, creditele contractate de clientii individuali se ridicau la 34 de miliarde de lei (9,6 miliarde de euro), in timp ce depozitele totalizau numai 31,9 miliarde de lei (9 miliarde de euro).
In aceste conditii, populatia iese din pozitia de creditor net fata de sistemul bancar, care dadea pana acum confort chiar in ipoteza unor evolutii care ar fi dus la diminuarea capacitatii de rambursare a clientilor.
In august anul trecut, economiile plasate de populatie la banci depaseau creditele contractate cu 8 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro), la un sold de aproape 26 de miliarde de lei. Intre timp, imprumuturile luate de populatie s-au dublat, urcand de la 17,6 miliarde la 34 de miliarde, sustinute in principal de expansiunea creditului de consum.
Tot din august anul acesta, creditul contractat de populatie in valuta a ajuns sa depaseasca depozitele in valuta constituite, la un sold de peste 13 miliarde de lei (3,7 miliarde de euro). Aceast