De acord, propunerile presedintelui Basescu pentru sefia SIE si SRI au oferit un pretext numai bun pentru spectacol politic ieftin si circ din belsug. Au fost insa si citeva „pasaje“ care merita sa fie tratate cu seriozitate.
Circul si spectacolul, pamfletele si iesirile ridicole in decor sint inevitabile cind in centrul agendei publice se afla o tema de anvergura celei a serviciilor secrete. Potentialul de scandal si de zgomot a fost cu atit mai evident in conditiile in care Traian Basescu a facut cel putin o propunere care a dat peste cap toate pronosticurile. Ma refer, desigur, la nominalizarea lui George Cristian Maior.
Dincolo de tirurile incrucisate - speculate prompt, uneori spumos si, in tot cazul, necesar de presa - pe care le-au executat reprezentantii gruparilor politice si care, probabil, dau seama despre o reasezare a raportului de forte din cimpul politic autohton, au existat in ultimele doua zile si citeva declaratii care ofera o oarecare sobrietate unui moment politic incarcat mediatic, artificial,
cu prea multa deriziune. Declaratiile le apartin lui Claudiu Saftoiu si lui George Cristian Maior, iar analiza acestora pune in lumina doua modalitati de a-si incepe, pentru cetatean, mandatul de sefi de servicii secrete.
Fostul consilier al sefului statului i-a asigurat pe cei care l-au investit ca va face tot ce ii sta in putinta ca sa fie un „credincios roman“ in timpul cit va fi sef la SIE.
In afara acestei formulari, usor poetice, si daca nu luam in calcul „sursele“ din comisia care l-a audiat, inainte de a fi votat in Parlament, si care au spus presei ca Saftoiu s-a declarat de acord cu mentinerea ofiterilor acoperiti in presa, sindicate si politica, noul sef al SIE a parut mai degraba marcat de importanta functiei pe care a dobindit-o si a lasat, cel putin pentru moment, multe nespuse.