Ungaria a cerut Romaniei sa decida asupra proiectului minier Rosia Montana inainte de aderare. Afirmatia a fost facuta recent de catre un oficial al Ministerului ungar de Externe, cu precizarea ca aprobarea acestui proiect ar putea pune in pericol mediul natural din Ungaria. La intalnirea dintre Guvernele Romaniei si Ungariei, programata in noiembrie, cele doua tari vor discuta despre proiectul Rosia Montana.
La mai bine de 4 ani de cand a fost declansat, scandalul legat de proiectul minier de la Rosia Montana este adus din nou in actualitate, de data aceasta de catre Zoltan Gabor, oficial al Ministerului ungar de Externe. Amintind ca Ungaria a respins deja rezultatele unui studiu referitor la impactul pe care il va avea proiectul minier de la Rosia Montana asupra mediului, oficialul a spus ca mina va folosi cianura care va pune in pericol apele din estul Ungariei, unde se varsa si apele din jurul minei.
Oficialii maghiari au respins, luna trecuta, rezultatele studiului, sustinand ca este unul subiectiv, care nu a putut da o imagine obiectiva asupra impactului pe care il va avea proiectul minier.
La jumatatea lunii trecute, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, declara ca va primi la 30 septembrie intrebarile de la cele doua consultari publice desfasurate in Ungaria, urmand ca titularul proiectului sa completeze studiul de evaluare a impactului asupra mediului.
Titularii proiectului sunt Gabriel Resources - care detine 80 la suta din compania mixta Rosia Montana Gold Corporation, 20 la suta fiind ale companiei de stat Minvest Deva.
Acestia vor trebui sa raspunda comentariilor si intrebarilor a circa 6.000 de persoane, organizatii sau institutii care solicita lamuriri suplimentare despre intentiile firmei, dupa o luna de la ultima din cele 16 consultari publice.
Dupa ce toti cei interesati de detalii suplimentare isi vor primi raspunsu