Un numar de 23 dintre voluntarii care participau la interventiile Serviciului Public Salvamont (SPS) Sibiu au renuntat la contractele de colaboare incheiate cu unitatea si au reprosat conducerii institutiei, aflata in subordonarea Consiliului Judetean, proasta gestionare a fondurilor puse in ultimii ani la dispozitia acestora.
Ei au mentionat ca vor mai participa la actiuni de salvare montana si vor raspunde la numarul de apel "0SALVAMONT" din reteaua Connex.
Cei pe care voluntarii ii considera vinovati de aceasta situatie sunt seful SPS, Nicolae Mustea, si contabila Mioara Puscas. Serviciul are un director, un contabil, un jurist si sase salvamontisti angajati permanent, iar alti 30 lucrau in regim de colaborare.
Fonduri suficiente, dar prost gestionate
"Nu mai vrem sa fim partasi la modul gresit in care se gestioneaza fondurile publice aflate la dispozitia Salvamont Sibiu", a declarat unul dintre protestatari.
Demisionarii sustin ca administratia serviciului nu le-a pus de mult timp la dispozitie echipament de lucru pe munte, ca bocancii, rucsacii si corzile de interventie sunt oferite doar celor sase salvamontisti angajati si ca miliardele de lei intrate in contabilitatea SPS pentru echipament, marcaje turistice si intretinere a traseelor sau constructia de refugii de creasta au fost folosite discretionar, fara rezultate de calitate in teren.
"In 2005 a fost achizitionat echipament de 500 milioane de lei vechi, dar sta nefolosit in magazie, in timp ce oamenii semneaza fise de protectia muncii pe propria raspundere si merg pe munte cu echipament uzat. Ceea ce surprins cel mai mult a fost angajarea unui consilier juridic, desi in cadrul Consiliului Judetean functioneaza un compartiment juridic care poate fi consultat.