Consiliul National al Audiovizualului se afla, in prezent, in imposibilitatea de a-si indeplini atributiile, dupa expirarea mandatelor mai multor membri ai forului de reglementare in audiovizual.
Mandatele expirate au fost prelungite de parlament pana la 1 octombrie (decizie contestata in instanta de presedintele CNA Ralu Filip), dar termenul a trecut si organismul a ramas in doar cinci membri. Potrivit Legii Audiovizualului, pentru a functiona, CNA trebuie sa se intruneasca in cel putin opt membri.
Amanarea numirii unor noi membri este cauza jocurilor politice. Astfel, in prezent sunt vacante in consiliu sase locuri (unul din partea presedintiei, unul din partea guvernului, doua din Senat si doua din Camera Deputatilor), dar sunt opt candidati.
Cum partidele nu au ajuns la o intelegere, s-a avansat chiar ideea cresterii numarului de membri la 13 (fata de 11 in prezent), ca sa fie toata lumea multumita.
Ralu Filip, presedintele CNA, respinge varianta cu 13 membri si considera ca adoptarea acestei variante creeaza un precedent periculos, pentru ca nu urmareste decat interesul politic.
El isi argumenteaza pozitia si prin costurile pe care le presupune supradimensionarea, in conditiile in care Ministerul Finantelor a cerut reducerea costurilor.
Inghesuiala
Opt pe sase locuri
Pentru locurile libere din CNA sunt propusi opt oameni:
1. Gelu Trandafir(din partea presedintiei)
2. Dan Grigore (propus de guvern)
3. Constantin Dutu (PRM)
4. Rasvan Popescu (PNL)
5. Attila Gasparik (UDMR)
6. Ioan Onisei (PD)
7. Vladimir Bogdanescu (PC)
8. Victor Socaciu (PSD)