Dacă în acest an impozitarea tranzacţiilor imobiliare speculative - făcute la mai puţin de trei ani - se face la cota unică de 16%, aplicată la diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de Dacă în acest an impozitarea tranzacţiilor imobiliare speculative - făcute la mai puţin de trei ani - se face la cota unică de 16%, aplicată la diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare, de la anul, impozitul este de 2% la preţul de vânzare. Schimbarea modului de impozitare conservă profiturile realizate de tunurile imobiliare, în condiţiile în care în ultimii ani preţurile proprietăţilor au crescut de la dublu până la de zece ori. La buget se adună mai puţin.
Gabriel Sincu, specialist în fiscalitate la RSM Haarmann Hemmelrath, spune că sistemul nou de impozitare este o palmă dată cotei unice şi slujeşte unor anumite grupuri de interese. "Una e să plăteşti 2% din valoarea tranzacţiei, alta 16% dintr-un câştig care e 90% din valoarea tranzacţiei. Nu mi se pare o măsură corectă, pentru că noi toţi ar trebui să fim impozitaţi la fel", explică Gabriel Sincu.
De la anul, impozit mult mai mic
De la 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, impozitele devin mult mai mici pentru tranzacţiile speculative. Astfel, pentru un apartament de trei camere în Drumul Taberei, vândut cu 50.000 de euro la mai puţin de trei ani, impozitul cel nou datorat la stat este de 3%, adică 1.500 de euro. 16% impozit calculat pe diferenţa dintre 50.000 şi 20.000 de euro (preţul de cumpărare de acum trei ani) ar însemna nu mai puţin de 4.800 de euro.
Deoarece în România taxele de timbru sunt calculate ad valorem - funcţie de valoarea tranzacţiei -, tendinţa generală este cea a declarării la valoarea cea mai mică, ceea ce devine cea mai frecventaă formă de evaziune. Gabriel Zamfir, preşedintele UNIM (Uniunea Naţională Imobiliară), spune că agenţii imobi