Avocatii au decis sa protesteze impotriva avocatilor clandestini, care sunt acceptati sa pledeze in instanta, in ciuda faptului ca nu au obtinut aceasta calitate in conformitate cu prevederile legii. In aceasta categorie se afla avocatii care nu sunt membri ai Baroului Avocatilor sau cei care lucreaza in structuri paralele, cum ar fi Baroul Constitutional.
Reprezentantii avocatilor din Cluj sustin ca, in aceste conditii, declansarea grevei este extrem de probabila. Reprezentantii Uniunii Avocatilor din Romania au solicitat o audienta procurorului general pentru luni, 9 octombrie.
In aceasta toamna se numara grevele. Astfel, personalul auxiliar din justitie a declansat recent miscari de protest, iar cadrele didactice au organizat un miting pentru marirea salariilor. Vor urma personalul sanitar si avocatii care ameninta, de asemenea cu greva. Acestia din urma protesteaza impotriva avocatilor clandestini, constituiti in barouri paralele.
Primii avocati care au declansat astfel de proteste au fost cei din Satu Mare, care s-au aflat in greva in luna septembrie. Avocatii din Baroul Bucuresti au anuntat deja ca isi vor suspenda toate activitatile, in intervalul 9 - 15 octombrie.
Avocatii bucuresteni isi vor suspenda activitatea in toate cauzele, inclusiv consultanta juridica. Ei au solicitat o audienta procurorului general pentru data de 9 octombrie, pentru a discuta despre numarul tot mai mare de avocati pledanti care nu au insa drept de practica.
Presedintele Uniunii Avocatilor din Romania (UAR), Calin Zamfirescu, afirma ca avocatura clandestina distruge credibilitatea justitiei. Potrivit acestuia, exista hotarari judecatoresti definitive, date in penal care au fost anulate ulterior, intrucat avocatii clandestini nu detineau legal calitatea de aparator.