Retragerile masive de capital de pe piata ungureasca devin ingrijoratoare. Nu mai putin de 2,5 miliarde de euro (780 de miliarde de forinti) au parasit Ungaria in al doilea trimestru din acest an. Tendintele au devenit insa ingrijoratoare abia dupa recentele evenimente de la Budapesta, cand tot mai multi investitori straini au inceput sa-si retraga in graba capitalurile.
Iar semnele nu sunt incurajatoare. Moody's Investors Service a anuntat, ca a pus sub supraveghere, cu perspectiva negativa, calificativul pentru datoriile pe termen scurt ale Budapestei.
Schimbarea ratingului de catre Moody’s ar putea accentua tendintele de pana acum. Si forintul isi continua deprecierea fata de euro, mai mult, analistii de pe piata ungureasca denumesc actuala perioada ca fiind “linistea dinaintea furtunii”. La fel sta situatia si in ceea ce priveste titlurile de stat, la fel si cu cotatiile pe bursa, care continua sa urmeze un trend descendent.
Cu toate acestea, analistii financiari din Ungaria sustin ca asemenea efecte erau previzibile, dar ca s-au accentuat dupa ce premierul Gyurcsany a anuntat ca va solicita votul de incredere al Parlamentului.
La ora actuala, exista o opinie potrivit careia Ferenc Gyurcsany ar fi garantul reformelor din Ungaria, inclusiv al celor fiscale, deci orice posibila schimbare a situatiei poate afecta piata de capital. Nici votul de incredere al Parlamentului nu a generat inca o stopare a retragerilor de capital de pe piata.
In prezent, situatia financiara a Ungariei sufera cu precadere de pe urma scoaterii peste granita a dividendelor obtinute in urma diverselor tranzactii, cat si de pe urma retragerii plasamentelor facute anterior.
Reinvestirea profiturilor obtinute de catre investitorii straini este in scadere continua, dupa cum sustin reprezentantii principalelor banci, ceea ce du