Banca vandalizatafoto: HotNews.ro
Timp de citeva zile, celebra “Teapa” din Piata Revolutiei a purtat semnele miniei trecatorilor. „Desfintata” de criticii de arta, subiect al unei intregi campanii de presa impotriva ridicarii monumentului, lucrarea semnata de Alexandru Ghildus a fost completata cu inscriptia „rusine! jos teapa”.
Una dintre bancile de marmura care marginesc incinta monumentului a fost sfarmata. Pe placa de marmura de linga sfarimaturi o mina grabita a mazgalit cuvintele de protest.
Constructia monumentului, considerat de N.C. Munteanu „teapa finala cu care Ion Iliescu si-a incheiat biografia de presedinte”, a costat in perioada 2004-2005 nu mai putin de 56 de miliarde de lei (aproximativ doua milioane de dolari), suma acoperita in intregime din bugetul de stat si justificata in special prin alegerea unor materiale de constructie scumpe.
Sfarimaturile au ramas in preajma monumentului mai multe zile.
La inceputul acestui an, au aparut voci care si-au amintit ca „teapa” este de fapt „Memorialul Renasterii”- Glorie Eterna Eroilor si Revolutiei Romane din Decembrie 1989”.
Autorul, Alexandru Ghildus devenise unul dintre cei mai importanti opozanti ai proiectelor de transformare a Pietii Revolutiei intr-un complex gen Rockefeller Center: "In nicio conditie nu vreau sa mut monumentul.
Eu nu am facut lucrarea pentru bani, ci pentru ca am cistigat un concurs, a carui tema era ridicarea unui ansamblu monumental in locul in care in urma cu ani au murit oameni", declara artistul in "Evenimentul zilei". Banca vandalizatafoto: HotNews.ro
Timp de citeva zile, celebra “Teapa” din Piata Revolutiei a purtat semnele miniei trecatorilor. „Desfintata” de criticii de arta, subiect al unei intregi campanii de presa impotriva ridicarii monumentului, lucrarea semnata de Alexandru Ghildus a fost complet