(Foto: Ziua de Cluj)
In 2001, Vodafone a amplasat un turn GSM pe strada Serpuitoare, langa baza sportiva CMC, la numai cativa metri de casele din zona. Constructia a fost sanctionata de autoritatile locale deoarece compania nu detinea autorizatia de construire, eliberata ulterior inceperii lucrarilor.
Peste 20 de familii din cartierul Gruia acuza efectele negative ale radiatiilor produse de antenele Vodafone, insa compania se apara, invocand studii de specialitate ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care nu au identificat nici un risc asociat cu proximitatea statiilor radio ale retelelor de telefonie mobila.
Intrucat justitia din Romania nu a reusit sa incheie diferendul dintre companie si clujenii din Gruia, acestia din urma au decis sa se adreseze Curtii Europene pentru Drepturile Omului. In acest fel, si Statul Roman a fost reclamat de catre cele 20 de familii, speriate de nocivitatea echipamentelor GSM amplasate de catre Vodafone in zona.
Nicolae Smaranda este unul dintre semnatarii cererii inaintate catre CEDO, iar in opinia sa compania a incalcat dreptul la sanatate asigurat de legile din Romania. Am citit foarte multe materiale referitoare la radiatiile produse de antenele GSM. Nu vreau sa ma imbolnavesc de cancer. Oricum, compania si-a plasat antenele abuziv pe strada noastra, spune Nicolae Smaranda.
El spune ca este decis sa continue litigiul la CEDO, in opinia sa singura solutie fiind demontarea echipamentelor Vodafone si relocarea acestora intr-o alta zona.
Doi vecini au murit de cand cu antena si procesele in instanta, spune Nicolae Smaranda. Impreuna cu vecinii sai, el a sesizat autoritatile locale referitor la conflictul cu operatorul de telefonie mobila Vodafone. Ne-am adresat si domnului Boc, pe vremea cand era deputat. Ne-a spus