Primele cinci agentii de recrutare, dupa cifra de afaceri, au rulat in 2005 peste 70,3 milioane de lei (circa 20 de milioane de euro).
Potrivit datelor oferite de Registrul Comertului, in top se afla grupul elvetian Adecco, care, prin cele doua societati ale sale, Adecco Resurse Umane si Adecco SRL, a generat anul trecut o cifra de afaceri de peste 25,7 milioane de lei (aproximativ 7,3 milioane de euro).
„Ambele societati tin de grupul nostru. Impreuna avem o cota de piata de aproximativ 25%“, ne-a declarat Dacian Chilat, Area Manager Adecco. Cu o cifra de afaceri la mai putin de jumatate fata de primul clasat se afla Lugera&Makler. Cele trei firme care fac parte din grup au realizat anul trecut, potrivit companiei, o cifra de afaceri de aproximativ 16,9 milioane de lei.
Urmatorul clasat, Agentia de Servicii Professional, a inregistrat o cifra de afaceri de peste 13,7 milioane de lei, in timp ce pe locul patru se situeaza AIMS Human Capital, parte a AIMS, cu peste 8,6 milioane de lei, iar pe cinci se afla Manpower Romania cu 8,4 milioane de lei.
Ce face diferenta
Din punctul de vedere al serviciilor prestate, agentiile de recrutare din top cinci au pe lista de oferte aproximativ aceleasi elemente. Cum se explica acest lucru? Dacian Chilat spune ca, in realitate, cifra de afaceri este direct influentata de numarul de angajati pe care companiile de recrutare „ii inchiriaza“ clientilor lor.
„Diferenta din punctul de vedere al cifrei de afaceri este data practic de numarul de angajati temporar care sint pe statul de plata al agentiei care recruteaza, dar care lucreaza efectiv pentru clientul acestora. Practic, volumul cifrei de afaceri vine in mare parte din salariile si taxele platite pentru acestia. Profitul vine in schimb din serviciile de recrutare si plasare.
De asemenea, conteaza enor