UE da de lucru politicienilor romani. Pe bani grei. A inceput deja bataia pe functiile de conducere, bine remunerate, in institutiile europene. Peste 300 de romani vor merge sa lucreze in institutiile politice europene de la 1 ianuarie. Majoritatea posturilor sint scoase la concurs, iar angajarile pe pile sint practic imposibile.
In primul rind, vom avea 35 de europarlamentari, pentru ale caror locuri se vor organiza alegeri in Romania, cel mai probabil in luna aprilie anul viitor.
Numele europarlamentarilor vor fi o vreme identice cu cele ale actualilor euroobservatori, care nu au drept de vot. Initial, europarlamentarii romani vor cistiga destul de putin, circa 1.000 de euro pe luna. Adica exact cit un deputat sau senator din Parlamentul Romaniei.
Europarlamentarii vor mai primi o diurna de 270 de euro pe zi (pentru cheltuieli cu masa si cazarea) si, de la 1 ianuarie 2007, cite o suma forfetara ce reprezinta cheltuieli pentru biroul sau. In functie de necesitati, europarlamentarii ar putea angaja unul, doi sau trei asistenti-consilieri. Asta inseamna, in medie, alte circa 70 de locuri de munca ce vor trebui ocupate in principal de romani.
Batalia pe aceste posturi de asistent-consilier va fi se pare si mai mare, pentru ca un astfel de loc de munca este - paradoxal - mult mai bine platit decit cel al europarlamentarului: 3.000 - 4.000 de euro pe luna. Ideea de secretara va capata deci un nou sens o data cu 1 ianuarie 2007.
Visul celor 7.000 de euro pe luna
Multi politiceni romani nu se incumeta, totusi, sa candideze pentru alegerile de anul viitor. Salariile sint prea mici, cheltuielile prea mari, iar sesiunea parlamentara este abia la mijloc. Alegerile adevarate vor fi cele din 2009, ocazie cu care s-ar putea stabili si o salarizare unitara pentru intreaga Europa.
Un europarlamentar,