Vanatoare de afaceri ieftine
- Din ce motive ati infiintat ONG-ul Business Crime Control?
- Unul dintre motivele fondarii acestei ONG impreuna cu 25 de juristi, economisti si ziaristi a fost observatia ca, pentru tarile din Europa de Est, privatizarea a adus probleme incredibile. In special de economie criminala. De pilda, in fosta RDG, privatizarea averii de stat, adica a economiei nationale, s-a realizat prin infiintarea unei societati de custodie privata, Treuhandgesellschaft.
Scopul oficial a fost pastrarea locurilor de munca, dezvoltarea economiei locale, crearea de noi investitii. Numerosi asa-zisi "intreprinzatori" occidentali, veniti nu numai din Germania, ci din toata Europa de Vest si chiar din SUA, s-au dus acolo la un fel de "vanatoare de afaceri ieftine."
- In ce fel?
- Au cumparat pe nimic intreprinderi enorme, au promis ca vor renova, ca vor asana, ca vor crea locuri de munca. Dar n-au realizat aproape nimic. Majoritatea firmelor est-germane au fost inchise si angajatii eliminati.
- Ca principal argument pentru privatizare, Treuhand a spus ca "intreprinderile au tehnologie invechita si sunt neproductive."
- Bineinteles ca a existat si acest tip de intreprinderi. Dar nu numai. Fosta Republica Democrata Germana nu a avut exclusiv firme neconcurentiale. Inca de pe vremea cand exista Zidul din Berlin si pana la prabusire in 1990, foarte multe firme vest-germane cumparau utilaje industriale si produse non-finite din Germania de Est.
Un factor decisiv a fost ocultat in cadrul procesului de privatizare a economiei din RDG: criminalitatea economica. La vremea respectiva, ilegalitatile nu au fost deloc constientizate: au fost utilizate metode mafiote incredibile! De exemplu, in cazul privatizarii industriei energetice, au existat asa-zisele "case negre".
Prin care, in schimbul unor firme, s-au