Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul real al bolnavilor de diabet este aproape triplu fata de numarul celor depistati: cel putin 50% dintre bolnavii de diabet de tip 2 nu sunt constienti de boala lor, iar in unele tari numarul poate ajunge la 80%.
Diabetul de tip 2, de maturitate sau non-insulino-dependent, apare de obicei la persoane trecute de 40 de ani si reprezinta 90%-95% din totalul bolnavilor de diabet. In 80% din cazuri, diabetul de tip 2 apare la persoanele supraponderale. Diabetul afecteaza din ce in ce mai mult locuitorii marilor orase, fiind considerata boala secolului 21 sau boala urbanizarii.
Diabetul de tip 2 a evoluat rapid, in asociere cu schimbarile culturale rapide - stresul adaptarii, imbatranirea populatiei - stresul cumulat, cresterea urbanizarii - stresul adaptarii la viata de oras, modificarile in dieta - stresul alimentar, scaderea volumului de activitate fizica zilnica, alte modificari nesanatoase ale comportamentului si stilului de viata.
Specialistii diabetologi avertizeaza, de asemenea, asupra rolului negativ pe care il poate avea un loc de munca solicitant asupra organismului. Stresul de la locul de munca poate duce la imbolnavirea de diabet de tip 2. Cei mai afectati de stres sunt considerati a fi jurnalistii, politistii, pompierii, telefonistii, managerii, persoanele care lucreaza cu publicul, contabilii, medicii chirurgi, pilotii de avion, dar si politicienii. Simptomele cel mai des intalnite ale diabetului sunt: lipsa de energie, urinarea frecventa, setea sau foamea exagerata, scaderea in greutate, vindecarea lenta a ranilor, vederea incetosata, pielea uscata cu senzatie de mancarime, amortirea picioarelor.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul real al bolnavilor de diabet este aproape triplu fata de numarul celor depistati: cel putin 50% dintre bolnavii de diabet de tip 2 nu sunt co