Femeile insarcinate care isi suplimenteaza aportul de zinc din alimentatie, in cursul sarcinii, vor avea copii mai sanatosi, sunt de parere specialistii in nutritie. Nou-nascutii ale caror mame au urmat un astfel de tratament sunt mult mai rezistenti la diverse boli. Potrivit revistei „Lancet“, citata de www.meridianul.com, zincul amelioreaza imunitatea, favorizeaza regenerarea mucoasei intestinale si intareste capacitatea de aparare impotriva epidemiilor. S-a demonstrat ca incidenta bolilor diareice la nou-nascuti a scazut cu 32 la suta, a dizenteriei cu 74 la suta si a impetigoului, cu 61 la suta. Astfel, zincul este recomandat zilnic in urmatoarele cantitati: copii intre 1 si 10 ani: 10 miligrame; baieti peste 11 ani: 15 mg; fetite peste 11 ani: 12 mg; femei care alapteaza: 15 mg. Zincul este important si in procesul de crestere, stimuleaza actiunea enzimelor din organism, intervine in formarea testosteronului, hormonul masculinitatii, dezvolta simtul gustativ si creste apetitul. In schimb, administrarea in doze mari poate produce stari de voma, diaree, febra, cresterea numarului de globule albe in sânge, scaderea absorbtiei de calciu, slabirea musculaturii inimii (miocardului), oboseala. Depasirea cu regularitate a dozelor recomandate poate duce la scaderea continutului de cupru din organism si la scaderea nivelului normal de colesterol. Tocmai de aceea, inainte de inceperea unei cure cu zinc, se recomanda avizul medicului. Alimente bogate in zinc sunt: carnea rosie sau alba, carnea de peste, fructele de mare (in special stridiile), cerealele si oleaginoasele. Trebuie retinut insa faptul ca zincul din vegetale este absorbit intr-o mai mica masura decât cel din carne. Femeile insarcinate care isi suplimenteaza aportul de zinc din alimentatie, in cursul sarcinii, vor avea copii mai sanatosi, sunt de parere specialistii in nutritie. Nou-nascutii ale caror mame au u