Ispravile lui Cicikov, proza tiparita de Mihail Bulgakov in Nakanune, din 24 septembrie 1922, imagineaza pe eroul lui Gogol descins in Rusia sovietica a NEP-ului. Ca sa faca fata dificultatilor de viata cotidiana aproape insurmontabile, Lenin decide introducerea unor elemente ale economiei de piata.
A fost neindoielnic un dezastru: prin conflictul strident cu idealurile in numele carora se petrecusera o revolutie si un razboi civil; prin aruncarea capitalismului in haosul juridic, administrativ si chiar moral ramas dupa ceea ce marii scriitori rusi au numit Vifornita. NEP-ul a ajuns rapid temeiul unor escrocherii inimaginabile, al unor imbogatiri fabuloase peste noapte, al spectacolului degradarii morale absolute, concomitent cu saracirea peste limite a celor multi si descurajarii primejdioase a celor cinstiti. Ceva asemanator primilor ani de dupa decembrie 1989 in Romania? Compararea abstracta a celor doua realitati nu ne ajuta prea mult in aflarea raspunsului. Ne ajuta, in schimb - si inca substantial - proza lui Mihail Bulgakov. Scriitorul nu-l alege intamplator pe Cicikov. Eroul din Suflete moarte e tipul invartitului fara complexe.
SCHIMBARI DE SUPRAFATA. Ajuns la Moscova, Cicikov "intra pe portile aceluiasi han de unde iesise cu un secol in urma". Avusesera loc: abdicarea tarului, tranzitia kerenskiana, lovitura de stat bolsevica, revolutia, razboiul civil. si cu toate acestea: "(...) totul, dar absolut totul era ca inainte: din crapaturi te priveau, curiosi, gandacii, si parca erau mai multi (...)". Temeliile au ramas aceleasi. Schimbarile, atat de mult invocate, sunt de suprafata: "(...) dar erau si unele noutati. Astfel, in loc de firma pe care scria «Han» atarna un panou cu inscriptia «Caminul nr...», iar murdaria si scarbosenia depaseau cu mult ceea ce-si putea inchipui Gogol". Intr-o asemenea realitate, Cicikov e ca la el acasa. Cheia inva