ROMANIA CA O TELENOVELA Moto:
"Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul"
Mircea Badea
realizator tv
La marginea dinspre Padurea Statului locuia Toader Chirila. Un barbat singur, venit in sat cu cativa ani in urma din lumea larga. Cumparase casele lui Apostolache - cel care plecase in America, la fiul sau, ajuns mare gangster - le renovase si se inchisese practic intre cei patru pereti. Era vazut foarte rar prin sat. La vot sau in imprejurari ciudate. Ca de exemplu, cu un an in urma, cand un grup de liceeni, intorcandu-se de la discoteca, l-a intalnit plimbandu-se pe sosea la miezul noptii cu aerul ca o face in plina zi.
Nu se stie cati ani are. Dupa infatisare, toti ii dau 65-70 de ani. Inaintea ultimelor alegeri, veni la primarie ca sa fie trecut pe liste. Luandu-i buletinul, primarul avu o tresarire. Documentul scria ca are 30 de ani. Primarul mai citi o data, crezand ca n-a vazut bine, apoi ridica privirile. Toader Chirila ii zambi. Ca si cum ar fi stiut intrebarea. - Da, am 30 de ani, desi par de 70. Nu doar parea, ci chiar avea, daca il priveai mai bine. Incaruntit, cu zbarcituri, uscat si usor cocosat, avea gesturi batranesti, acele gesturi care spun clar ca omul nu mai are vlaga. Primarul a dat sa-l intrebe ce-i cu el, daca suferea cumva de vreo boala. si-a dat seama ca n-ar fi primit nici un raspuns. Omul n-avea chef. Sau nu voia sa vorbeasca despre boala sa.
Mai tarziu s-a raspandit in sat zvonul ca barbatul suferea de o boala rara: Sindromul trecerii ilegale a granitei.
Fusese depistata mai intai la comisii voiajori, si la ministrii de Externe, cei care calatoreau aproape saptamanal peste hotare. De fapt, la comisii voiajori simptomele erau mult mai puternice decat la ministrii de Externe, acestia din urma beneficiind de pasaport diplomatic. Sindromul se manifesta - spuneau specialistii - printr-o imbatranire mai