Incepe in a cincea zi de dupa Yom Kippur (respectiv seara zilei de 1 octombrie; ziua considerata cea mai sfanta in calendarul iudaic) si tine sapte zile.
Perioada aduce aminte de protectia oferita de Dumnezeu poporului evreu in timpul celor 40 de ani petrecuti in desert dupa ce au scapat de robia din Egipt.
Sarbatoarea de Sukkot vine cu o coliba incarcata de fructe si plante. La suka (in traducere "coliba"), evreii muncesc mai multe zile. Trebuie facuta din materiale naturale, iar acoperisul sa fie potrivit in asa fel, incat sa se poata zari cerul.
La Templul Coral din Bucuresti, suka a fost inaltata langa zidul sinagogii si a fost decorata de copii. Varstnicii din comunitatea evreiasca internati in caminul-spital "Amalia si dr. Moses Rosen" si-au facut coliba pentru sarbatoare pe terasa asezamantului in care traiesc. Au impodobit-o, asa cum cer legile iudaice: cu rezistentul si aromatul fruct de chitra, cu frunze de palmier, mirt si salcie. Pe langa acestea - nelipsite din suka, in coliba trebuie sa mai existe cel putin 15 feluri de fructe (in special cele care tin de Orientul Apropiat - rodii, kiwi, smochine, struguri, mere).
Coliba care se ridica de Sukkot aminteste de corturile in care au trait evreii in cei 40 de ani petrecuti in desert. Impodobirea colibei subliniaza puternica legatura dintre om si plante. In acelasi timp, Sukkotul este o sarbatoare a recoltei.
Traditia cere ca evreii sa doarma timp de opt zile in suka. Incepe in a cincea zi de dupa Yom Kippur (respectiv seara zilei de 1 octombrie; ziua considerata cea mai sfanta in calendarul iudaic) si tine sapte zile.
Perioada aduce aminte de protectia oferita de Dumnezeu poporului evreu in timpul celor 40 de ani petrecuti in desert dupa ce au scapat de robia din Egipt.
Sarbatoarea de Sukkot vine cu o coliba incarcata de fructe si plante. La suka (in traducere