Putine evenimente expun mai bine starea de inapoiere a clasei politice si degringolada din Parlament decat situatia de la CNA. Nu mai exista o majoritate care sa aiba o viziune despre rostul si forma unei institutii publice, care sa ofere o solutie si sa o si poata impune.
O institutie care trebuie sa apere interesul public este pe cale de a fi reconfigurata prin ordonanta de urgenta pentru a acomoda si satisface poftele politice.
Aflat in grija parlamentarilor, Consiliului National al Audiovizualului i-a expirat termenul de garantie. In vara, parlamentarii isi dadusera timp pentru negocierea locurilor vacante. Dar la 1 octombrie au expirat pana si mandatele unora dintre membrii CNA prelungite la limita legii, fara ca Parlamentul sa decida cine ii va inlocui.
Abdicarea Parlamentului
Iata-ne acum intr-o situatie de un ridicol absolut. Parlamentarii isi abandoneaza de bunavoie rolul de cenzori ai executivului si cer Palatului Victoria sa le trimita o salvare sa le reanimeze institutia aflata sub control parlamentar. In mod deliberat, fara alta justificare in afara propriei neputinte, parlamentarii cer executivului sa intervina acolo unde ei nu au fost in stare sa o faca.
Sa recunoastem, e o premiera la nivel european. Dupa ce a avut la dispozitie mai bine de patru luni pentru a gasi o solutie si dupa ce a protestat in trecut ca executivul isi aroga puteri legislative, Parlamentul a ajuns sa ceara chiar el Guvernului sa intervina printr-o ordonanta de urgenta.
Si nu oricum, ci prin marirea de la 11 la 13 a demnitarilor unei institutii care si asa este supradimensionata.
De exemplu, Federal Communications Commission din SUA, o institutie similara CNA, dar cu mai multe atributii, are doar cinci comisari numiti de presedinte si confirmati de Senat.
Membrii CNA au o functie de demnitate p