Principala sansa a managerilor romani este curajul in fata schimbarii, dorinta de a aduce o abordare noua si de a depasi limitele vechilor sisteme de management, considera Robin Stuart Kotze (foto), consultant international si expert in stiinta comportamentelor care genereaza performanta in organizatii.
Kotze este de parere ca nivelul ridicat de pregatire intalnit in randul managerilor autohtoni si media de varsta destul de scazuta a acestora sunt principalele atuuri prin care se vor putea impune in circuitul economic european. Iar asta in conditiile in care noile contexte economice vor crea o nevoie si mai mare de abilitati in management la nivel local.
"Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, vor intra mai multi bani in economia locala, investitiile straine vor fi mult mai usor de realizat, ceea ce va insemna automat o cerere uriasa de competente manageriale", spune Kotze.
Cu toate acestea, precizeaza el, provocarea va fi aceea de a inova, de a gasi abordari noi fata de tarile europene cu traditie capitalista si de a depasi limitele vechilor sisteme de management.
"Principalul aspect care va determina performanta este curajul in fata schimbarii, pentru ca cei de aici nu va trebui neaparat sa faca lucrurile asa cum o fac cei
de-acolo", mentioneaza Kotze, care adauga ca instrumentele de management devin din ce in ce mai complexe, facand ca managementul ierarhic si coercitiv sa nu mai reprezinte o solutie pentru a aduce eficienta in organizatie.
De altfel, considera consultantul, din punctul de vedere al competentelor si al nivelului de pregatire, capitalul uman autohon este poate chiar mai ofertant decat cel din alte state ale UE, cum ar fi, spre exemplu, Marea Britanie. Mai mult, principala motivatie a romanilor va fi tocmai aceea de a trai la fel de bine, de a face si de a castiga mai mult decat cei din tarile cu vechi