(Foto: Monitorul de Cluj)
Cu toate ca in Statele Unite singele sintetic este in faza de a fi lansat pe piata, in varianta de peste ocean acesta nu este stabil decit pentru 12 ore, dupa care trebuie eliminat de organism. Proiectul din care face parte si Radu Silaghi-Dumitrescu este finantat de Uniunea Europeana si promite un produs stabil pe o perioada mai lunga de timp si fara efecte secundare.
Singe de laborator
Radu Silaghi-Dumitrescu, chimist de meserie, este profesor la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca. El face parte, deja de 2 ani de zile, dintr-o echipa multinationala de 12 persoane si 14 institutii din Europa care lucreaza la dezvoltarea unei substante care sa poata inlocui singele uman.
Proiectul european nu este unic in lume, dar promite sa obtina cel mai stabil rezultat, astfel ca, in maxim 5 ani de zile, crizele cauzate de lipsa singelui de pe piata sa dispara.
Exista trei metode prin care specialistii pot dezvolta o astfel de substanta artificiala. Prima dintre ele presupune curatarea singelui uman „expirat“ si imbogatirea lui cu hemoglobina, dupa care este reintrodus in organism. Cea de-a doua, care functioneaza deja in Africa de Sud, are la baza singele de vaca.
Hemoglobina se extrage din singele de bovina, se trateaza si apoi este introdusa in corpul uman. Ce-a de-a treia are la baza ingineria genetica. Organisme inferioare sint modificate genetic astfel incit sa produca hemoglobina umana. „Munca este extrem de dificila, din cauza hemoglobinei, care eliberata in corp este foarte periculoasa“, afirma cercetatorul.
"Ea trebuie controlata de celulele umane, acest lucru fiind de fapt cel mai dificil de realizat“, mentioneaza Radu Silaghi-Dumitrescu.