(Foto: Monitorul de Cluj)
Monitorul de Cluj a incercat sa afle cu ajutorul unor fosti studenti romani care au studiat si in strainatate la universitati de prestigiu cit adevar contine parerea sefului statului.
Din pacate, competitia la nivel global este nemiloasa
Dragos Popa urmeaza cursurile unui program de doctorat in stiinte politice la Universitatea Carleton din Ottawa, Canada. El a obtinut o diploma de licenta in jurnalism la Universitatea „Babes-Bolyai“.
"Presedintele Basescu a avut dreptate cind a spus ca universitatile din Romania ar trebui sa ajunga macar in primele 500 din lume. Desi nu toate interventiile sale publice sint tocmai salutare, prezenta luare de pozitie este mai mult decit oportuna.
Putem discuta la nesfirsit metodologia utilizata de institutiile care realizeaza asemenea ierarhii si gradul in care acestea dau dovada de capacitatea tehnica sau de doza necesara de impartialitate.
Problema ramine: este binecunoscut faptul ca Europa intreaga are doar vreo doua universitati in «Top 10» mondial (majoritatea revenind, evident, Statelor Unite), iar distanta dintre acestea si universitatile romanesti este de ani-lumina.
Nu e usor sa realizezi asemenea ierarhii, iar dezbaterea legata de topuri propuse la nivel national in diverse tari din lume continua sa fie fierbinte.
In Canada, de pilda, asistam in momentul de fata la un conflict deschis intre majoritatea universitatilor notabile si principala revista de interes general, «Maclean’s», care realizeaza un top anual al institutiilor de invatamint superior.
Nu trebuie uitate, insa, doua elemente-cheie ale acestei dezbateri, in Romania si oriunde altundeva de altfel: rezultatele programelor de cercetare (care se traduc, d