Peste citeva zile vom afla numele laureatului pentru literatura, iar criticii din toata lumea se asteapta la un nou Nobel politic.
Academia Suedeza a anuntat vineri data la care va da publicitatii numele laureatului Nobel pentru Literatura de anul acesta. Joi, 12 octombrie, va inceta bursa zvonurilor, alimentata in ultima saptamina si de situatia particulara a decernarii Premiilor Nobel pentru stiinte doar catre personalitati din Statele Unite.
Aproape imediat vor incepe, cu siguranta, si comentariile: cine ar fi trebuit sa cistige si cit de relevanta mai este azi institutia Nobelului literar. Pina atunci, sa vedem cine sint favoritii de anul acesta si cit de coerenta ar fi alegerea lor cu optiunile pentru laureatii din anii anteriori.
Mesajul politic al Nobelului literar
Astazi, intrebarea de pe buzele tuturor si totodata cea care da nastere celor mai multe controverse este legata de importanta factorului politic in procesul de nominalizare si acordare a Nobelului literar. Desi criticii literari sustin, asa cum afirma britanicul Robert McCrum, ca Nobelul nu e o „platforma pentru a trimite mesaje politice“, experienta ultimilor ani spune altceva.
Dupa laureati ca Toni Morrison, Dario Fo sau Harold Pinter, criticii Nobelului si-au facut o ocupatie din a creiona portretul potentialului laureat. Dupa Nobelul din 1999, decernat lui G?nter Grass, criticul literar suedez Mats Gellerfeld afirma, intr-un material publicat in „The New Yorker“: „Candidatul ideal pentru Premiul Nobel ar fi acum o lesbiana din Asia“.
De la Orhan Pamuk la Bob Dylan
Ladbrokes, cea mai mare casa de pariuri din Marea Britanie, il crediteaza pe romancierul turc Orhan Pamuk cu cele mai multe sanse la Nobel (cota 3:1), urmat de poetul sirian Ali Ahmad Said („Adonis“) (4:1), jurnalistul polonez Ryszard Kapuscinski (5:1), r