Vinete umplute.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete mari, sare, piper negru, 4 linguri ulei de masline, 2 cepe taiate marunt, 2 catei de usturoi presati, 500 g rosii curatate de pielita si taiate bucatele, 1 lingura busuioc proaspat tocat, 1 lingurita busuioc uscat, 4 linguri parmezan (sau cascaval) ras, 1 lingura zeama de lamaie, patrunjel verde tocat pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se indeparteaza capetele vinetelor, se taie apoi vinetele in doua (pe lung), se scobeste miezul, in asa fel incat sa ramana o margine groasa de 1/2 cm, se presara cu sare in interior si se lasa intr-o strecuratoare sa se scurga. Miezul se toaca ceva mai mare, se sareaza, se pune si el in strecuratoare si se lasa sa se scurga aproximativ o ora.
Se spala vinetele de sare si se zvanta cu hartie absorbanta. Se-ncinge cuptorul la 180gr..
Se incing - intr-o tigaie - 2 linguri de ulei si se dunstuiesc in el ceapa si usturoiul, circa 10 minute, pana ce ceapa devine sticloasa. Se adauga rosiile si miezul de vanata tocat, se condimenteaza bine si se lasa sa fiarba incet, vreo 15 minute. Se incorporeaza busuiocul si patrunjelul si se ia tigaia de pe foc.
Se pun intr-o forma vinetele scobite, se umplu cu amestecul luat de pe foc si se presara, eventual, cu putin parmezan ras.
Se toarna peste ele uleiul ramas si zeama de lamaie, se dau la cuptor si se coc circa o ora, pana ce se inmoaie la margini (langa coaja).
Se scot vinetele din cuptor, se lasa sa se raceasca si se tin o ora la rece, inainte de a le servi. Se garnisesc cu patrunjel verde tocat.
Dovlecei gratinati
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 kg dovlecei curatati de coaja, spalati si taiati felii, sare, piper negru, 25 g unt sau margarina, 1 ceapa verde taiata marunt, 2 oua, 6 linguri frisca nebatuta (smantana dulce), 75 g cascaval ras, 2 linguri pesmet.
Mo