Referendumul privind autonomia Tinutului Secuiesc va avea loc, indiferent ce vor spune autoritatile administrative locale, au declarat reprezentantii Consiliului National Secuiesc. Ei au decis sambata, la Sfantu Gheorghe, sa ceara sprijinul autoritatilor pentru organizarea consultarii populare.
In caz contrar sunt hotarati sa organizeze un referendum intern, cu ajutorul asociatiilor civice si al bisericilor.
Liderii Consiliului National Secuiesc au sustinut si saptamana trecuta ca "doar autonomia teritoriala poate garanta pastrarea identitatii maghiarilor si ca modelele europene arata ca referendumul local este calea ce trebuie urmata pentru implinirea acestui deziderat".
CNS a propus doua forme de referendum - organizate de consiliile locale sau judetene din Covasna, Harghita si Mures sau de organizatiile politice si civice, cu sprijinul bisericilor maghiare.
Pentru a avea sustinatori, vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba, nu a negat ca spera in ajutorul UDMR si ca a avut intalniri, la Budapesta, cu liderii crestin-democratilor si ai FIDESZ.
De asemenea, autonomia Tinutului Secuiesc este sustinuta si de UDMR. Marko Bela a declarat acum doua saptamani, la Miercurea Ciuc, la intalnirea cu alesii locali si parlamentarii uniunii, ca formatiunea politica pe care o prezideaza sustine autonomia teritoriala a fostului Tinut Secuiesc, cu cele trei scaune: Mures, Harghita si Covasna, declaratie reiterata si la Targu Mures.
De altfel, declaratia lui Marko Bela a fost aprobata si de catre Consiliul Reprezentantilor Unionali, intrunit in urma cu o saptamana la Targu Mures.
Pe de alta parte, UDMR merge si pe varianta legala. Doua din modalitatile legale prin care UDMR spera sa isi indeplineasca dezideratele "independenta"