Gheorghe Caescu, directorul general al Iasitex: Produsele din tarile asiatice concureaza pe piata interna cu produsele noastre, in primul rand, prin pretul sensibil mai redus, ca urmare a costurilor mult mai mici ale fortei de munca sau a absentei investitiilor pentru protectia mediului. Iasitex, unul dintre primii zece producatori de textile din Romania, este concurat puternic de firmele asiatice, dar reuseste sa-si majoreze piata la export.
Iasitex a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri de 9,2 mil. euro, in crestere cu 102,2% fata de perioada similara a anului trecut. Pentru aceeasi perioada raportata, compania a avut un profit net de 233.000 de euro, cu 42,7% mai putin decat in primele sase luni din 2005.
"Cifra de afaceri a inregistrat o crestere ca urmare a cresterii volumului comenzilor de vanzari, in special la export, in timp ce profitul a inregistrat o scadere ca urmare a majorarii preturilor la materiile prime - bumbac si coloranti -, a cresterii tarifelor la energie electrica si gaze, cat si a volumului mare de investitii ce s-a realizat in primele luni ale anului 2006", a declarat Gheorghe Caescu, directorul general Iasitex.
Exporturile au o pondere de 90% in businessul producatorului de textile din Iasi. Iasitex si-a bugetat pentru anul acesta o cifra de afaceri de peste 20 mil. euro, in crestere cu aproximativ 15% fata de rezultatul din 2005.
Reprezentantul companiei preconizeaza o rata a profitabilitatii de circa 10% anul acesta, ceea ce ar insemna un profit minim de 2 mil. euro pentru producatorul iesean. Compania a realizat o cifra de afaceri de 17,5 mil. euro anul trecut si un profit de 600.000 de euro. Segmentele care detin cea mai mare pondere in veniturile societatii sunt productia si comercializarea de tesaturi si confectii din bumbac.
Iasitex produce pentru piata interna si externa, statel