Salariile la nivel de middle management s-au dublat in ultimii doi ani. Cu toate acestea, un director de marketing dintr-o companie prezenta pe piata autohtona castiga de doua ori mai putin decat managerul care ocupa o pozitie similara in Ungaria. Peste cat timp vom castiga ca ei?
In Polonia, un director financiar are un salariu mediu anual de 108.200 de dolari (87.200 de euro), aproape dublu fata de cat primeste acelasi director in Ungaria, respectiv 59.800 de dolari (48.200 de euro). Ceea ce demonstreaza ca diferente exista, ba chiar sunt evidente si pe alte piete. In acelasi timp, in Romania, un director financiar castiga in prezent 32.000 de euro pe an, in timp ce anul trecut castiga doar 29.600 de euro.
Salariile au crescut constant in ultimii ani, mai ales la nivel de top si middle management. Decalajul nu mai este urias, ca in urma cu zece ani, dar exista si este inca semnificativ fata de ceea ce se intampla pe alte piete. "Cresterea valorilor salariale este un semn de insanatosire a mediului local de business", sustin, aproape la unison, consultantii in resurse umane.
"In ultimii cativa ani, concomitent cu exprimarea inflatiei printr-o valoare cu o singura cifra, cresterile salariale anuale sunt in jurul valorii de 10-15%. Aceasta tendinta ascedenta naturala este insotita insa de cresteri ceva mai mari in domenii punctuale, cu cerere momentana de forta de munca, cum ar fi specialistii in IT&C", spune Horatiu Cocheci, senior consultant in cadrul PricewaterhouseCoopers.
Singurul element care apare, invariabil, in discutiile despre salarii este aderarea Romaniei la Uniunea Euro-peana care, odata cu toate modificarile pe care le va presupune, va antrena dupa ea si o crestere (mai) consistenta a salariilor. "Este dificil de previzionat in termeni reali un astfel de proces. El trebuie privit in context, factorii care pot intarzia sau grabi