Fermierii romani vor primi subventii la nivelul fermierilor europeni abia peste sapte ani, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. "De anul viitor, subventiile directe vor veni pentru cei care lucreaza pamantul si cei care au minim un hectar. Cam 70% din proprietarii de terenuri vor fi beneficiarii subventiilor directe. Nivelul lor va creste in fiecare an pana in 2013, cand vom avea cat fermierul european. Acum, in primul an, avem un sfert din cat are fermierul european", a declarat Flutur.
In opinia sa, o mare problema o reprezinta divizarea excesiva a terenurilor agricole, ce a facut ca in anii de dupa 1989 sa se ajunga la 45 de milioane de parcele, aproape jumatate dintre acestea fiind mai mici de un hectar. "Trebuie gasite solutii sa nu se divizeze foarte mult exploatatiile agricole. In 16 ani am facut 45 de milioane de parcele de teren. Gradul de faramitare este excesiv. Am dat renta viagera pentru ca batranii sa dea benevol terenul tinerilor, iar acestia sa faca o ferma pe care s-o putem finanta", a mai spus ministrul Agriculturii. Acesta considera ca Romania nu va avea o problema cu absorbtia celor aproximativ doua miliarde de euro pe care le va primi anual din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea de programe. "In ceea ce priveste gradul de absorbtie, am dat un test Bruxelles-ului prin faptul ca am terminat fondurile Sapard cu cinci luni mai devreme decat termenul limita", este de parere Flutur.
Pericolul gripei aviare nu a trecut, dar suntem pregatiti
Gripa aviara ar putea reizbucni, autoritatile fiind insa mult mai bine pregatite fata de anul trecut, a adaugat Flutur, ministrul Agriculturii.
Intrebat daca autoritatile sunt pregatite pentru un nou val de gripa aviara, in conditiile in care incepe migratia pasarilor ce ar putea fi purtatoare de H5N1, ministrul a raspuns