Cei care s-au imprumutat in euro vor resimti efectele deciziei luate joi de Banca Centrala Europeana care a decis sa scumpeasca moneda unica europeana prin majorarea dobinzii de referinta. Aceasta a ajuns la 3,25%, procent care reprezinta cel mai inalt nivel din ultimii patru ani.
Aceasta majorare a dobinzii va determina cresterea costului finantarii in euro al bancilor si implicit o translatare a acesteia catre dobinzile pentru creditele in euro de care beneficiaza clientii acestora.
Plus 0,25% la costul imprumutului
Finantarea in euro devine mai scumpa in Uniunea Europeana si, pe cale de consecinta si imprumuturile in valuta acordate de bancile din Romania ii vor costa mai mult pe titulari.
Afectate direct sint creditele in valuta, ipotecare, imobiliare, de nevoi personale cu dobinda variabila, acolo unde variabilitatea este legata direct de rata dobinzii plus o marja fixa care este stipulata in contractele de creditare. Acestea vor suferi o majorare de dobinda de 0,25%.
Dobinzile la creditele denominate in euro practicate de bancile comerciale romanesti variaza in prezent intre 9,50 si 11,50% pe an la creditele de nevoi personale si 5,90-8,90% la creditele imobiliare. O serie de banci, printre care BRD, au majorat deja dobinda la creditele denominate in euro cu pina la 1 punct procentual.
Antidot la inflatia europeana
„Ratele dobinzilor erau foarte scazute, si daca le-am fi mentinut la acel nivel, am fi permis dezvoltarea riscurilor inflationiste, nu neaparat imediat, dar intr-un an sau doi ani, ceea ce numim termen mediu“, a afirmat Christian Noyer, oficial BCE, intr-un interviu acordat postului de radio RTL, citat de Reuters.
Economie supraincalzita
Noyer, care ocupa de asemenea functia de guvernator al bancii nationale franceze, anticipeaza ca scumpirea credi