Prim-secretar al Comitetului Judetean PCR Iasi in perioada 1974-1979, Ion Iliescu nu numai ca a colaborat cu Securitatea, dar a si coordonat-o. Colonei cu stele grele pe umeri tremurau in fata tovarasului Iliescu. Mai mult, Securitatea ieseana nu misca un deget fara ca prim-secretarul pe judet sa-i aprobe sau nu actiunile.
Pe linie de partid, Iliescu il chema oricand la ordine pe seful Inspectoratului Judetean al Ministerului de Interne, care avea in subordine Militia si Securitatea. Iar "organele" patriei socialiste nu numai ca nu cracneau in fata prim-secretarului PCR, dar ii puneau in practica toate aberatiile. Dovada stau notele Securitatii ce se mai regasesc in arhivele Comitetului Judetean PCR Iasi.
Si totusi, desi Iliescu a avizat actiunile de politie politica ale Securitatii, nu se considera ca acesta ar fi vinovat. Pentru ca au dat note informative despre colegi de munca, rude sau vecini, altii au fost etichetati imediat ca fiind vinovati de colaborare cu Securitatea. Iliescu, care a ordonat, coordonat si avizat acest gen de actiuni, este considerat insa nevinovat. Ceea ce nu e drept.
Supravegherea oricarui "obiectiv" si a tuturor strainilor
In mai 1975, dupa cel de-al XI-lea Congres al PCR, cadrele Securitatii din Iasi isi antrenau neuronii pentru a elabora noi strategii pentru a tine sub controlul partidului tot ceea ce misca in judet. Puse pe hartie, planurile trebuiau aprobate de prim-secretarul PCR Ion Iliescu. Fara semnatura acestuia nu aveau nici o valoare.
Asa ca, pentru a se ridica la inaltimea asteptarilor lui Iliescu, conducerea Inspectoratului Judetean Iasi al Ministerului de Interne a propus adoptarea unui set de masuri drastice de mentinere a ordinii socialiste. Evident, propunerile Securitatii au fost aprobate de Comitetul Judetean PCR condus de Iliescu in sedinta din data de 26 mai 1