Luna octombrie nu pare a fi una care sa aduca mari surprize pentru evolutia raportului euro/leu, moneda nationala aflandu-se pe un culoar pozitiv, in ciuda cresterii deficitelor de cont curent si comercial.
In opinia unui dealer bancar, „cursul mediu al euro se va mentine pe parcursul acestei luni intre 3,5 si 3,55 lei. Este posibil ca moneda unica sa scada chiar sub 3,5 lei, insa pana la cel mult 3,49 lei”.
De altfel, semnalele venite de la cele mai importante agentii internationale de evaluare sunt pozitive. Ultima a fost Moody's Investors Service, care a imbunatatit calificativul acordat Romaniei la „Baa3", pe baza performantelor economice bune si a situatiei favorabile a finantelor publice. Agentia a imbunatatit ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt, in valuta si moneda nationala, cu perspectiva stabila, la „Baa3", respectiv, „P-3". In urma revizuirii, plafonul de tara in valuta pentru obligatiunile pe termen lung a fost majorat la "A1".
Riscurile pot veni din partea dolarului, care pare a fi devenit favoritul investitorilor de pe pietele internationale, ce ar putea prefera investirea in bonurile de Tezaur americane dupa ce perspectivele ca Banca Centrala Europeana sa decida, in cursul acestui an, o crestere a dobanzii peste 3,5%,s-au redus. De asemenea, in lipsa unor clarificari ale situatiilor politice din Ungaria si Polonia, monedele celor doua tari ar putea inregistra scaderi, ceea ce s-ar rasfrange imediat asupra evolutiei leului. Iar exemplul este foarte apropiat, cand la jumatatea lui septembrie fondurile speculative au iesit din zonele emergente, depreciind monedele.
Leu sigur
De altfel, oficialii BNR considera ca pentru moneda nationala nu exista riscul unei deprecieri majore, chiar daca deficitul de cont curent se indreapta spre 10% din PIB, investitiile straine directe, perspectivele macroecono