Perspectiva aderarii pune la mare incercare bursa bucuresteana, aflata pe locul patru in regiune, dupa bursele din Polonia, Cehia si Ungaria, iar factorii cu putere decizionala pe piata de capital incearca disperat, pe ultima suta de metri, sa reduca decalajul existent.
In scopul atragerii de emitenti, o lege initiata anul trecut si adoptata recent in Parlament, propunea ca firmele care intentioneaza sa se listeze pe bursa sa nu mai plateasca nici un comision catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Ajunsa la Presedintie, legea a fost transmisa insa spre reexaminare in Parlament, pe motiv ca din punct de vedere economic, nu se justifica acordarea de regimuri preferentiale doar la anumite tranzactii.
Legea, initiata la sfarsitul anului trecut, propunea reducerea comisionului la zero, pentru o perioada de un an de zile (de la aparitia legii in Monitorul Oficial si pana la 31 decembrie 2007), datorat de catre emitenti Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Stolojan: Trebuie sa incetam odata cu ideea de a crea tot timpul facilitati doar pentru anumite grupuri sau companii
Administratia prezidentiala a anuntat luni printr-un comunicat de presa ca acordarea acestor facilitati doar pentru anumite tranzactii de pe piata de capital nu se justifica din punct de vedere economic.
“Din punct de vedere economic, nu se justifica acordarea de regimuri preferentiale, in cazul taxei zero, pentru oferte publice de titluri de valori mobiliare fata de celelalte tranzactii de pe piata de capital, aceste societati avand, de regula, o situatie financiara atractiva”, se arata in adresa trimisa Parlamentului Romaniei.
Presedintele Basescu atrage atentia ca din punct de vedere al listarii pe piata de capital a unor agenti economici anul 2007, la care se limiteaza validitatea acestei legi, este un an obis