La 1.100 milioane euro se ridica pretul celui mai modern sistem de securizare a frontierei din Europa care va exista in Romania. Actiunile, care vizeaza atingerea unui grad ridicat de control si supraveghere la viitoarele granite externe ale Uniunii Europene, se vor incheia la 1 noiembrie 2006, cu doua luni inainte de termenul prevazut initial. Sistemul integrat de securizare a frontierei (SISF), alcatuit din patru filtre si noua subsisteme, va permite un control eficient la granite, exact ca in strainatate. Dupa aderare, Romania va avea acces si la Schengen II, sistem modern,care cuprinde o baza de date ale tuturor statelor membre UE.
Potrivit Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane (IGPFR), costurile aferente realizarii SISF sunt estimate in jurul sumei de 1.100 milioane euro. 524 milioane euro provin din credit guvernamental (contractul incheiat cu EADS). Aceasta este suma renegociata de conducerea Ministerului Administratiei si Internelor, fata de 650 de milioane euro cat fusese prevazut in contractul initial. Valoarea contractului a fost redusa in urma eliminarii suprapunerilor cu proiectele finantate de Uniunea Europeana, fiind totodata incluse anumite obiective de infrastructura suplimentare. 180 milioane euro sunt alocate prin programe PHARE, iar aproximativ alte 400 milioane ajung in tara noastra prin programe Schengen Facility. Pe linia dotarii cu echipamente si aparatura tehnica performanta, prin Programele Nationale Phare 1998-2005, Politia de Frontiera Romana a beneficiat de 126,59 milioane euro, sprijin care va continua si in viitor, avand in vedere obiectivele incluse in Strategia de Securizare a Frontierei.
Sistemul integrat de supraveghere a frontierei va fi alcatuit din patru filtre si noua subsisteme. In primele doua filtre sunt incluse misiunile de cooperare in strainatate ale ofiterilor de legatura romani si punctele d