Gigantii rusi din energie controlati de stat se pregatesc pentru o noua runda de achizitii in urma carora Kremlinul ar putea castiga controlul asupra a aproape jumatate din productia petroliera a tarii, cel mai ridicat nivel de la inceperea privatizarii industriei sovietice, cu peste un deceniu in urma, scrie The Wall Street Journal Europe.
Oficiali din cadrul industriei si alte surse familiare cu situatia spun ca firma petroliera de stat Rosneft incearca sa atraga finantare de cel putin cateva miliarde de dolari pentru a achizitiona multe din restul activelor Iukos in cadrul unor licitatii organizate in lunile urmatoare. Gazprom, gigantul din sectorul gazelor naturale in cadrul caruia statul rus detine pachetul majoritar, a anuntat saptamana trecuta ca ar fi interesat sa achizitioneze participatiile partenerilor rusi care detin jumatate din TNK-BP, joint venture-ul cu BP si al treilea mare producator petrolier din Rusia.
Principalii actionari rusi din cadrul TNK-BP, magnatii Mihail Fridman, Victor Vekselberg si Len Blavatnik, nu si-au exprimat in mod public dorinta de a vinde, iar oficiali ai companiei insista ca acestia continua sa se comporte ca investitori pe termen lung. Totusi, unele surse sustin ca daca Kremlinul si-ar exprima dorinta ca ei sa vanda, acestia ar fi de acord atata timp cat ar obtine un pret corect.
De cand a coplesit compania Iukos cu impunerea platii unor taxe neachitate incepand cu 2003, Kremlinul si-a asigurat in mod constant controlul asupra sectorului de energie. Desi intarirea controlului statului este un fenomen popular in Rusia, oficiali guvernamentali si analisti spun ca acesta va ridica probleme de eficienta si semne de intrebare privitoare la perspectivele de crestere a productiei in cazul celei de-a doua tari exportatoare de petrol din lume, dupa Arabia Saudita.
In conformitate cu termenii actuali ai contractu