Nu e caritate, e business. Rezolutia Parlamentului European, adoptata la 10 iulie 2006, prin semnaturile a 407 deputati, care cere Guvernului Romaniei sa autorizeze adoptii internationale pentru 1.092 de copii, e generata de necesitatea incheierii unei afaceri.
E rodul lobby-ului unor ONG-uri si avocati care au castigat sau urmeaza sa castige (sau nu) circa 20 de milioane de euro - in functie de reusita demersului lor. Varful de lance al acestui grup de interese este un personaj de vaza: Fran?ois de Combret.
Francezul, al carui nume nu le va spune nimic majoritatii cititorilor nostri, este totusi o figura europeana proeminenta, cu multa influenta in cercurile decizionale unionale: consilier personal al fostului presedinte al Frantei Valery Giscard d’Estaing si secretar general al Palatului Elysee pana in 1981, dl de Combret s-a ocupat, in calitate de manager al Bancii Lazard, de privatizarea
Renault, France Telecom, Aerospatiale si de alte tranzactii-cheie ale statului francez.
A consiliat Renault in vederea asocierii cu Nissan, Aerospatiale pentru fuziunea cu Matra si Daimler Aerospace (rezultanta fiind EADS) si Sagem pentru fuziunea cu Snecma (rezultanta fiind Safran). Ca rezultante ale acestor consilieri, Fran?ois de Combret este, actualmente, membru in Consiliile de Administratie ale Renault si Safran.
De asemenea, este consilier expert al bancii UBS Investment, director al Nexans Cabling Systems si membru in board-ul Bouygues Telecom.
Ca orice european de vaza care se respecta, dl de Combret s-a implicat si in proiecte caritabile. In 1990, a fondat un ONG - SERA (Solidarite Enfants Roumains Abandonnes - Solidaritate pentru copiii romani abandonati), al carei scop declarat rezulta limpede din titulatura.
Trambulina pentru Tabacaru
Sase ani mai tarziu, a luat fiinta SERA Romania. Ofic