Atentie: „Senzational! Edvin Marton, castigator etc. etc.“ al premiilor Vioara de Aur si Emmy, a concertat la Sala Palatului cu un Stradivarius din 1698. Vioara - una dintre rarisimele „Stradivarius Golden“ (printre primele opt cele mai scumpe din lume) - este estimata la nu mai putin de 4 milioane de dolari si i-a fost atribuita pana la sfarsitul vietii de Banca Elvetiei.
Cam asa si-au vandut povestea de succes mai toate ziarele din Romania. Problema e insa alta.
Pe care Stradivarius - primele opt cele mai scumpe - a cantat Marton, caci in 1698 Stradivari a produs cel putin 15.
Si fiecare dintre ele are un nume: Montbel, ex-Rouse - Boughton, Marie Schumann, ex-Burmester, Kortschak (Joachim), Weinberger (ex-Vornbaum), L’Alouette (ex-Ferdinand David), Greiner, Baron Knoop, Theonville, Thoulow, Halier, Vatelot, Bergman (Oppenheim), Eckstein (Lovett) - dupa cel mai cunoscut detinator ori dupa cel mai talentat violonist care i-a manuit corzile.
Mai mult decat atat, am identificat, privind pozele si descrierile viorilor, cel putin cinci Stradivarius Golden din 1698. Si, oricum, nici pretul de 4 milioane nu se stie exact daca ar putea fi obtinut intr-o licitatie fiindca pe 16 mai anul acesta „Hammer“-ul lui Stradivarius (1707) s-a adjudecat la 3,5 milioane de dolari si s-a spus ca e vorba de un record de pret.
"Dupa ureche" nu-i destul
Asadar, in ciuda laserelor de la Sala Palatului si a povestilor, nu stim cum se cheama dibla care a luat ochii profanilor. Ceea ce stim exact este ca Stradivarius-ul de la noi - pe care a concertat 40 de ani Ion Voicu - are un nume si se stie si de unde provine. The Elder (1702) a fost cumparat de statul roman in 1956 si cel mai important proprietar al sau, care l-a achizitionat in 1885, era A. W. Lukens.
Chiar si bulgarii au auzit (desi au cate-o ceafa groasa intre